My Blog List

Saturday 3 November 2012

Karipap Kentang

(gambar akan diupdate kemudian)

Bahan-bahannya:-

2 biji Kentang bersaiz besar
3 sudu besar rempah kari (bancuh dengan sedikit air)
10 ekor ikan bilis di tumbuk kasar
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
4 cawan tepung
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukupnya

Cara-caranya:-

Untuk Inti-
Kentang dipotong dadu (basuh dan toskan)
Hiris halus bawang putih dan bawang merah
Panaskan 2 sudu minyak masak
Tumiskan bawang putih, bawang merah dan ikan bilis tumbuk tadi
Masukkan bancuhan rempah kari tadi dan tumis sehingga naik bau
Masukkan kentang yang telah dipotong dadu adn campurkan 2 cawan air
Bila kentang telah lembut dan inti tadi telah memekat, masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa
Masakkan dengan api sederhana sehingga kering
Masukkan inti didalam bekas dan biar sehingga sejuk

Untuk kulit karipap-
Masukkan tepung dan marjerin kedalam mangkuk
Ramas lembut agar sekata
Kemudian campurkan minyak masak dan gaul lagi
Bancuh garam dengan 2 sudu air
Campurkan didalam adunan tepung tadi dan gaul sekata
Campurkan sedikit demi sedikit air dan uli adunan sehingga menjadi doh

Bulatkan aduan doh sebesar bola ping pong
Canaikan secara memanjang
Letak inti di bahagian tengah
Lipatkan menutupi inti dan klim bahagian tepi
Goreng dengan api sederhana besar.

Selamat Mencuba!!


No comments:

Post a Comment