Bahan-bahannya:-
1/4 ekor ayam dipotong kecil
4 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk cili
2 bawang merah - dihiris halus
2 ulas bawang putih - dihiris halus
1/2 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
1 1/2 cawan santan pekat
6 cawan air
Fish cake, fish ball dan tauhu kering (ikut pada selera masing2)
1 bungkus mee kuning - dibasuh dengan air panas
Garam dan gula
Cara-caranya:-
Bancuh serbuk kari danserbuk cili dengan sedikit air sehingga menjadi pes
Panaskan sedikit minyak didalam periuk
Tumiskan kulit kayu manis dan bunga lawang terlebih dahulu
Kemudian baru tumiskan sekali hirisan bawang merah dan bawang putih sehingga garing
Masukkan pes serbuk kari dan cili tadi, kacau sehingga naik bau
Masukkan ayam, kacau serata dan biarkan seketika
Kemudian tuangkan air, teruskkan mengacau dan tunggu sehingga kuah mendidih
Seterusnya tuangkan santan pekat tadi
Setelah itu bolehlah dimasukkan fish cake, fish ball dan juga tauhu kering yang telah dipotong nipis
Apabila kuah tadi agak pekat dan naik minyak (kuah mee kari tidak perlu terlalu pekat), bolehlah ditambah dengan perasa garam dan gula secukupnya.
Bolehlah dihidang bersama mee kuning dan juga hirisan limau nipis sebagai penambah selera.
Sebagai pelengkap, boleh dihidangkan bersama sayur sawi dan taugeh yg telah di celur dalam air panas
No comments:
Post a Comment