Bahan-bahannya:-
1 cawan Jagung Berkrim
1 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan santan / 1 kotak santan segera
1 cawan tepung kastard
1 genggam strip agar-agar
1 cawan air
Cara-caranya:-
Panaskan periuk dan cairkan strip agar-agar dengan 1 cawan air
Bancuh 1 cawan susu cair dan 1 cawan tepung kastard sehingga tidak berketul
Kemudian masukkan jagung berkrim, gula dan santan.
Tuangkan kedalam kuali dan panaskan dengan api yang kecil
Kacau sentiasa dan pastikan ianya tidak berketul.
Sambil tunggu agar-agar cukup cair, sentiasa kacau bancuhan di dalam kuali tadi
Tuangkan agar-agar cair tadi dan terus mengacau sehingga adunan menjadi likat dan berkilat seperti dodol
Tuangkan kedalam loyang atau acuan dan sejukkan sebelum dipotong dan sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment