My Blog List

Friday 22 June 2012

Kuih Talam Gula Merah



Bahan-Bahan:-

Lapisan Bawah-
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir (boleh tambah jika mahu lebih manis)
5 cawan air
3 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi

sedikit garam

Lapisan Atas-
3 cawan santan(1/2 biji kelapa atau sekotak santan segera + 2 cawan air)
1 cawan tepung beras
sedikit garam

Untuk lapisan bawah:
Bancuh gula merah, gula pasir dengan air suam sehingga larut
Masukkan semua bahan untuk lapisan bawah dan kacau serata.
Boleh blend dengan mesin pengisar jika perlu.
Panaskan pengukus dan sapukan sedikit minyak kedalam loyang
Tuang adunan kedalam loyang dan kukus selama 20 ke 30 minit.

Kemudian sediakan adunan untuk lapisan atas.
Gaulkan semua bahan2 untuk lapisan bawah sehingga sebati dan tidak berketul.
(Juga boleh gunakan blender untuk menjimatkan masa)
Buka tutup pengukus tadi dan cucuk-cucukkan lapisan bawah tadi menggunakan garpu.
Kemudian tuangkan diatasnya adunan untuk lapisan atas tadi dan kukus lagi selama 20 minit.
Sejukkan sebelum dipotong.



No comments:

Post a Comment