My Blog List

Sunday 3 June 2012

Apam Tepung Gandum



Bahan-Bahan:-

1 peket Mauripan
4 cawan tepung gandum (di ayak)
2 cawan air
1 cawan gula
Secubit garam
Kelapa Parut (bahagian putih sahaja)

Cara-Caranya:-

Bancuh mauripan dengan mencampurkan sesudu besar gula dan suku cawan air. Biarkan sehingga berbuih (dalam 15 minit)
Gaulkan tepung dan gula.
Campurkan bancuhan yis dan 2 cawan air tadi sehingga bancuhan sebati dan tidak berketul.
Biarkan adunan naik sehingga 2 kali ganda (dalam 45 minit)
Panaskan kukus.
Sapukan sedikit minyak kedalam loyang untuk mengelakkan apam nanti melekat.
Tuang adunan tadi kedalam loyang.
Kukuskan selama 40 minit.
Biarkan sejuk sebelum di potong.
Kelapa parut di gaul dengan secubit garam. Taburkan diatas potongan apam tadi.
Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment