Nama Mee Penyet ini diberikan oleh anak bongsu saya, Irfan. Sebenarnya ia adalah salah satu dari jenis mee sanggul yang berbentuk leper seperti kuey teow kecil. Ia dibungkus seperti mee segera. Mee sanggul ini adalah salah satu dari stok yang wajib ada dalam monthly list barang dapur saya. Bila tinggal di bandar, kena selalu simpan barang makanan yang boleh di simpan lama seperti mee sanggul, meehoon, agar-agar strip, tepung etc. Just in case ada tetamu nak datang, tak adalah pening kepala nak pergi ke kedai mencari bahan masakan.
Bahan-bahan nya:-
Mee Sanggul (jenis lebar) satu bungkus - rendam dalam air panas sehingga agak lembut dan toskan
Udang
Sayur Kobis
Bawang merah 3 ulas
Bawang Putih 1 ulas
Cili Kering 6 tangkai
Telur 2 biji
Tomato 1 biji di potong kecil
Sos Cili
Kicap Masin
Kisap Pekat
Sos Tiram
1. Blenderkan bawang putih, bawang merah dan cili kering.
2. Panaskan 1 senduk minyak masak.
3. Tumiskan bahan2 yng telah diblender tadi sehingga naik bau.
4. Masukkan udang. Boleh tambah ayam jika mahu.
5. Masukkan sos cili dan sos tiram serta sedikit garam.
6. Pecahkan telur kedalam tumisan tadi dan kemudian masukkan sayur dan buah tomato
7. Masukkan mee sanggul dan kacau sebentar.
8.Akhir sekali barulah dimasukkan kicap masin dan kicap pekat.
No comments:
Post a Comment